de Nicoleta Talpes,
(Idei prezentate in cadrul webinarului GreenInnovation, 06 noiembrie)
In contextul dezvoltarii durabile, comunitatea de afaceri constientizeaza si accepta treptat nevoia de a pune in practica o politica sociala si de mediu. Protectia mediului inconjurator nu mai este considerata drept un domeniu rezervat exclusiv guvernului si comunitatii, ci mai degraba o responsabilitate comuna a companiilor si consumatorilor. Companiile reactioneaza prin actiuni din categoria responsabilitatii sociale, iar protectia mediului ocupa un loc important in strategiile de CSR.
Inovarea este considerata a fi cheia progresului, iar sustenabilitatea este vazuta ca noua frontiera. De altfel, asigurarea sustenabilitatii a inceput deja sa transforme peisajul competitiv si forteaza companiile sa regandeasca produse, servicii si modele de afaceri.
Din prezentarea Frauke Muth, Programme Director, Business Programmes Bulgaria and Romania, EEA and Norway Grants:
Programul EEA and Norway Grants doreste sa contribuie la realizarea unei cresteri durabile a sectorului de afaceri din Romania. In acelasi timp, dorim sa contribuim la reducerea impactului nociv al industriei asupra mediului. Aceasta inseamna ca finantam intreprinderile romanesti daca au proiecte bune pentru afaceri si pentru mediu – cautam ceea ce se numeste inovare in industria verde. Economia romaneasca creste de aproximativ trei ori mai mult decat media UE pe an.
Provocarea cea mai mare a industriei romanesti este lipsa inovatiei in domeniul ecologiei. In prezent, economia romaneasca emite in aer de doua ori cantitatea de dioxid de carbon fata de media tarilor din UE.
Romania se confrunta in prezent si cu o problema de eficienta a resurselor - cand ceva este produs in Romania, aceasta foloseste o cantitate mare de energie si materii prime. Procesele industriale vad pierderi semnificative si o gestionare defectuoasa a deseurilor. Cantitatea totala de deseuri generate de activitatea economica din Romania a fost de 203 milioane de tone in 2018. Aceasta este de peste doua ori media UE. Este de aproximativ 250 de ori greutatea podului Golden Gate. Si mai mult de jumatate din toate aceste deseuri se indreapta catre un depozit de deseuri. Adica nu este nici macar ars si transformat in electricitate.
Exista un acord cu privire la faptul ca intreprinderile romanesti trebuie sa imbunatateasca diferitele etape ale lantului lor valoric, cum ar fi productia, gestionarea deseurilor si materiile prime secundare / reutilizarea materialelor. In caz contrar, industria nu va fi foarte competitiva pe termen lung. Vestea buna este ca, daca afacerile reprezinta o mare parte a problemei, sta in mainile lor sa contribuie la rezolvarea acesteia, iar subventiile EEA and Norway Grants vor sa le ajute in acest sens.
Ecologizarea nu este numai buna pentru mediul inconjurator sau pentru societate in general - este, de asemenea, o miscare inteligenta pentru afacerea insasi. Iata de ce: Ecologizarea poate economisi costuri - „ecologizarea” afacerii dvs. necesita o investitie initiala, dar, in timp, veti economisi bani acordand prioritate sustenabilitatii.
Ecologizarea poate creste veniturile. Investitiile ecologice sau solutiile ecologice inovatoare pot deschide noi piete sau pot duce la mai multi clienti noi care apreciaza durabilitatea, toate lucrand pentru a creste suma de bani castigata de intreprinderile durabile.
Imbunatateste reputatia - oamenii devin din ce in ce mai constienti de ceea ce cumpara si de la cine cumpara. Consumatorii considera sustenabilitatea ca un plus - ecologismul arata lumii care iti pasa mai mult decat sa castigi bani.
Ecologizarea reduce riscul. Companiile care elimina deseuri toxice sau emit substante poluante risca din ce in ce mai mult sa fie amendate sau responsabile din punct de vedere legal.
In cateva saptamani, Innovation Norway va publica un nou apel in cadrul granturilor SEE cu un buget de 12 milioane de euro, unde firmele din Romania vor fi invitate sa aplice. Mai multe detalii aici: www.innovasjonnorge.no/en/eea-norway-grants & https://www.facebook.com/InnovationNorwayRomania.
Sectorul energetic contribuie puternic la dezvoltarea Romaniei. Tara noastra are resurse energetice uriase si are ambitia de a-si atinge obiectivele UE, atat pentru energia regenerabila, cat si pentru emisiile climatice. Provocarea consta in modernizarea si dezvoltarea sectorului energetic prin consolidarea securitatii energetice si reducerea dependentei de combustibilii fosili. Pentru a aborda provocarile identificate, puteti afla mai multe despre programul de energie durabila dezvoltat in Romania de Spatiul Economic European si Innovation Norway.
Din prezentarea Inger E. Strand Karni, Programme Director Energy Programme Romania, EEA and Norway Grants:
Energia este contributia dominanta la schimbarile climatice, reprezentand aproximativ 60% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de sera. Semnele incurajatoare sunt ca energia devine din ce in ce mai durabila si disponibila pe scara larga. Accesul la electricitate in tarile mai sarace a inceput sa se accelereze, eficienta energetica continua sa se imbunatateasca si energia regenerabila face castiguri impresionante in sectorul energiei electrice.
Potrivit Forumului Economic Mondial, Norvegia si Suedia se afla pe primul loc in clasamentul a aproximativ 100 de tari cu scoruri pentru cresterea si dezvoltarea economica, durabilitatea mediului si accesul si securitatea la energie.
Norvegia, lider mondial in domeniul energiei durabile. Productia de energie electrica a Norvegiei este regenerabila in proportie de 97%, iar guvernul norvegian a stabilit obiective ambitioase pentru o utilizare mai durabila a energiei. Mai multe masuri, inclusiv electrificarea sectorului transporturilor, vor aduce cota regenerabila din consumul total de energie primara la 67,5%, cea mai mare cota regenerabila din Europa.
Cota de masini electrice din Norvegia este de 51,7%. Norvegia are vaste resurse de energie eoliana atat pe uscat, cat si in larg. Sectorul energiei solare a cunoscut o crestere considerabila in ultimii 20 de ani, iar Norvegia a fost un pionier solar fotovoltaic.
Norvegia produce hidrogen de 90 de ani. Cu energie regenerabila si cea mai mare penetrare a mobilitatii energiei electrice din lume, Norvegia detine mai multe initiative in dezvoltarea lanturilor valorice de hidrogen pentru transport si stocare a retelei.
Norvegia a construit cel mai mare centru de testare pentru captarea carbonului din lume, iar companiile din intreaga lume sunt binevenite sa-si testeze tehnologiile aici la Centrul de Tehnologie Mongstad. Norvegia a folosit un camp de gaze naturale in larg pentru stocarea CO2. Norvegia are o baza solida de expertiza in domeniul energiei regenerabile si al tehnologiei de mediu, formata din universitati, clustere puternice, parcuri stiintifice si incubatoare de afaceri.
Ce inseamna subventiile SEE si Norvegia? Granturile SEE si Granturile Norvegia reprezinta contributia Islandei, Liechtensteinului si Norvegia la reducerea disparitatilor economice si sociale si la consolidarea relatiilor bilaterale cu 16 tari ale UE din Europa Centrala si de Sud si din tarile baltice. Granturile SEE sunt finantate in comun de toate cele trei tari. In perioada de finantare 2014-2021, subventiile SEE si Norvegia se ridica la 2,8 miliarde EUR.
Scopul Programului Energetic din Romania este de a face sectorul energetic sa devina mai curat, mai robust din punct de vedere economic si mai avansat din punct de vedere tehnologic. O buna guvernanta in sectorul energetic si reducerea saraciei energetice sunt, de asemenea, obiective cheie.
Pentru a realiza acest lucru, Programul Energetic din Romania sustine o gama larga de activitati in domeniul energiei, inclusiv; eficienta energetica in productie sau distributie, productia de energie regenerabila, recuperarea energiei din deseuri sau deseuri periculoase, politici privind energia regenerabila in toate sectoarele relevante, pietele energiei.
In general, obiectivul asteptat este de a contribui semnificativ la reducerea si evitarea emisiilor de CO2. In cadrul programului se afla energia regenerabila, au existat destul de multe proiecte eligibile pentru finantare in cadrul fotovoltaicii, diferite companii vor primi finantare pentru constructia si instalarea centralelor fotovoltaice pentru dezvoltarea capacitatii de productie.
Am primit un interes foarte bun pentru apelul pentru eficienta energetica, unde exista proiecte eligibile pentru finantare in cadrul eficientei energetice; exemple precum reabilitarea sistemului de iluminat public si modernizarea retelei de iluminat public.
Cine poate aplica la programul energetic din Romania? In primul rand, orice entitate, publica sau privata, comerciala sau necomerciala si organizatii neguvernamentale, (infiintate ca persoana juridica in Romania), sunt asa numiti parteneri eligibili de proiect. Parteneri la proiectele care vin din Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Romania, aceste parteneriate sunt incurajate, dar nu obligatorii.
Puteti gasi informatii despre EEA Norway Grants si programul Energy pe Youtube si Facebook. Detalii si la RO.Energy@innovationnorway.no.
Deoarece tipurile de deseuri s-au schimbat si cantitatea acestora a crescut la un nivel foarte ridicat, nu este posibila gestionarea acestora folosind tehnologii conventionale fara a afecta mediul. Totodata, contaminarea mediului din cauza deseurilor periculoase a devenit o problema reala in intreaga lume. Tehnologia ecologica durabila – grenntech - a rezultat prin incurajrea inovatiei - ca alternativa la tehnologia conventionala.
Din prezentarea Cristian Pocol, President, Asociatia RespoDEEE, Green Innovation in Waste Management:
Traim intr-o societate de consum, cu o crestere exponentiala a volumului de deseuri generate. Este imperios necesara dezvoltarea de noi tehnologii de tratare a volumului tot mai mare de deseuri, cu randament crescut.
Dar ce este Green Innovation? Green Innovation este un termen care a aparut in contextul in care industria si-a crescut capacitatile de productie, a folosit resursele naturale intr-un mod nesustenabil, ceea ce a dus la nevoia de a cauta noi surse de materii prime. In acest context au fost identificate materii prime in deseuri si astfel au aparut termenii de materii prime secundare si minerit urban.
Pentru a scoate aceste materii prime secundare din deseuri au fost necesare tehnologii de tratare adaptate pe fiecare categorie de deseuri. Odata cu dezvoltarea unor tehnologii tot mai complexe de productie, a fost necesara si dezvoltarea de noi tehnologii de tratare mai complexe, care sa poata fi folosite la tratarea produselor complexe. Acesta este unul dintre momentele in care s-a apelat la Green Innovation pentru dezvoltarea acestor tehnologii complexe.
De ce avem nevoie de Green Innovation? Deseurile sunt tot mai greu de transformat si/sau separat in materii prime secundare din cauza tehnologiilor tot mai complicate folosite la producerea bunurilor. Pe de alta parte, volumul deseurilor generate este in crestere, in mod diferit pentru fiecare categorie de deseuri in parte, dar per total avem o crestere semnificativa. Tehnologiile si costurile de reciclare trebuie tinute sub control, astfel incat materiile prime secundare care rezulta din aceste procese de reciclare sa aiba preturi accesibile. Cum cererea de materii prime secundare este in crestere, suntem responsabili sa cautam si sa folosim tehnologii de reciclare care au un randament tot mai mare.
Green Innovation poate sa aduca si solutii de crestere a duratei de viata a produselor, prin diverse metode, de la inlocuirea softului care administreaza produsul, solutii pentru urmarirea produsului de la momentul fabricarii si pina la momentul in care devine deseu si solutii de reparare si reutilizare a produselor.
Cine se ocupa de dezvoltarea acestui domeniu? Green Innovation nu se poate realiza decat cu implicarea tuturor actorilor din piata, de la departamente si institutii de cercetare si autoritati pana la industriile care produc bunuri ce vor deveni deseuri si pana la publicul consumator. Aceasta colaborare poate include, de exemplu, programe si granturi de cercetare care sa sustina, finanteze si foloseasca rezultatele din Green Innovation. Colaborarea creste impactul pozitiv al rezultatelor, dar si o fluidizare a transferului de informatii, pentru a evita consumul de resurse in prea multe directii. Practic prin aceasta activitate de cooperare se urmareste obtinerea de programe de finantare pentru acest domeniu de cercetare, legislatie specifica si facilitati pentru actorii implicati, iar pentru consumatorii finali - produse dezvoltate sustenabil.
Care sunt rezultatele Green Innovation? Rezultatele sunt multe si notabile: noi tehnologii de tratare a deseurilor au un randament imbunatatit si un cost redus, apar solutii de crestere a duratei de viata a produselor – de la posibilitatea de a schimba software-ul de management al produsului, pana la solutii de refolosire a produsului respectiv. De asemenea, rezultate relevante sunt oferite de solutiile de urmarire a produselor pentru a putea fi colectate si tratate corespunzator in momentul in care devin deseuri.
Care este cadrul legislativ pentru Green Innovation? Cadrul legal trebuie sa fie adaptat la schimbarile care sunt aduse de Green Innovation, pentru a acorda facilitati si motivatie actorilor din piata. De exemplu, producatorii trebuie sa tina cont la momentul dezvoltarii unoi noi produse ca acestea sa poata fi folosite pe o perioada cat mai mare de timp, sa fie realizate din materiale prime secundare si din materiale care se recicleaza usor. Tot ei trebuie sa sustina industria de reciclare cu informatiile necesare pentru a facilita procesele de reciclare. Legislatia actuala prevede obligatia Producatorilor de a dezvolta sustenabil noile produse si obligatia de a pune la dispozitia societatilor de tratare informatii necesare pentru separarea deseurilor pe diferite categorii de materiale. Aceasta directie de dezvoltare a legislatie pentru a sustine domeniu trebuie sa continue si sa includa si alte obligatii pentru producatori, cum ar fi obligatia de a folosi materii prime secundare, sau obligatia de a folosi tehnologii care sa permita separarea materialelor in procesul de reciclare, precum si facilitati pentru toti actorii implicati in acest lant de activitati.
Pentru mai multe informatii, accesati www.respo.ro.
Inregistrarea video a webinarului Green Innonvation poate fi urmarita pe paginade Facebook GuerrillaVerde:
コメント